Hayatta kalma, üs inşa etme ve bilim kurgu türü oyunları oynamaktan hoşlanıyorsanız, aynı zamanda kedileri çok seviyorsanız, Mewnbase tam sizlik bir oyun diyebiliriz.
Mewnbase; kaynak toplama, üs inşa etme ve büyük oranda çorak olan bir gezegende hayatta kalmaya çalışarak gelişim süreci yaşama tecrübesi sunan bir oyun olarak karşımıza çıkıyor.
Tatlı bir astronot kedi karakteri yönettiğimiz oyunumuzda, uzay mekiğimiz ile indiğimiz yabancı bir gezegende mahsur kalıyoruz ve nihai amacımız bir kaçış roketi inşa ederek bu gezegenden ayrılmak. Bu süre zarfında ilk hedefimiz gezegende doğal kaynakları toplayıp işleyerek, bu kaynaklarla ve malzemelerle ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir üs kurmak.
Oyunda bize gerekli olan su, yiyecek, odun, taş, maden cevheri, hurda metal gibi temel kaynakların büyük bir kısmını yakın çevredeki doğal oluşumlardan toplayabiliyoruz.
Soğuk olan gezegende yüzeyde bulduğumuz buz parçalarından su elde edebiliyoruz. Turuncu garip meyve ağaçlarından meyve toplayarak veya toprak altından kök toplayarak yiyecek ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Çeşitli yerlere dağılmış olan kaya ve ağaç parçalarından taş ve odun elde edebiliyoruz.
Topladığımız kaynaklar ile balta, kürek, meşale gibi basit aletler üretmek ve yiyecek içecek hazırlamak için her zaman bir çalışma tezgahına ihtiyaç duyuyoruz. Çalışma tezgahının çok kolay yapılabilir olması ve bir sayı sınırının da olmaması bize ihtiyacımız olabilecek bir çok yere tezgah yapma şansı veriyor.
Biraz Oksijen ve Medeniyet
Standart görev başlangıcında gezegene indiğimizde bize, 2 özel sandık içerisinde 1 çalışma tezgahı, 1 oksijen üretim modülü, 1 modül hava kilidi ve elektrik üretimi için 1 biyoyakıt jeneratörü veriliyor. Bu modüller başlangıçta temel ihtiyaçları karşılamak ve keşfe başlamak için yeterli oluyor.
Sevimli kedi karakterimizin hayatta kalabilmek için 4 temel ihtiyacı bulunuyor. Bu ihtiyaçlar açlık, sağlık, uzay giysisi şarjı ve oksijen.
Oksijen oyunda en önemli ve zaman zaman hayati bir ihtiyaç olarak bizi çoğunlukla zorluyor. Üssümüzde oksijen üretiyoruz. Üs içerisinde olduğumuz sürece ve modüllere elektrik sağladığımız sürece oksijen sorunumuz olmuyor. Fakat gezegen yüzeyine çıktığımızda uzay giysimizdeki oksijen miktarı sınırlı. Gezinmek ve kaynak toplamak için sınırlı süremiz oluyor. Dolayısıyla keşif planı yaparken oksijen miktarını sürekli kontrol etmek ve üsse dönüş için yeterli havamızın olduğundan emin olmak önemli.
İkinci önemli ihtiyacımız açlık. Sevimli kedimizi belirli aralıklarla gezegendeki kaynaklardan topladığımız yiyecekler ile beslemeliyiz. Oyunda su birçok üretim işlerinde kullanıldığı gibi aynı zamanda bir yiyecek kaynağı olarak kullanılabiliyor. Çok acıktıysanız ve yiyeceğiniz yoksa su içerek de idare edebiliyorsunuz.
Işık, Biraz Daha Işık
Her gezegende olduğu gibi bu gezegende de gece gündüz döngüsü mevcut. Dolayısıyla gece olduğunda aydınlatma ihtiyacı doğuyor. Üssümüzün kendi aydınlatması var fakat dışarıda dolaşırken bir ışık kaynağı şart. Uzay giysimizin kafa lambası burada devreye giriyor. Gece olduğunda adeta bir el feneri gibi açıp kapatabileceğimiz ışığımız var.
Ancak bu ışık, enerjisini uzay giysimizden aldığı için dikkatli kullanılmalı. Uzay giysimiz aynı zamanda bize oksijen, açlık, sağlık gibi yaşamsal verilerimizi de gösteriyor. Uzay giysisinin şarjı tükendiğinde bu veriler ekrandan kayboluyor ve ne kadar oksijenimizin kaldığını veya diğer verilerimizin ne durumda olduğunu göremiyoruz. Bu noktada kısa kısa geziler planlayarak giysinin şarjını bitirmeden tekrar üsse dönmek ve şarj etmek mantıklı olabilir.
Sabit ve geniş alan aydınlatması için kullanabileceğimiz aydınlatma seçenekleri de mevcut. Çevre aydınlatması için elektrikli büyük çalışma lambaları ve yere saplayabileceğimiz meşale çeşitleri bulunuyor. Bunlarla üssün çevresini veya çalışma yaptığınız alanları aydınlatmak mümkün.
Kutu Kutu Modüller
Kediler kutuları çok severler. Oyunumuzda da uzay üssümüz kutu gibi tek tek modüllerden oluşuyor. Bu modülleri istediğimiz gibi birleştirerek keyfimize göre oda ve yerleşim planı yapabiliyoruz.
Yalnız dikkat etmemiz gereken noktalar var. Modüller aralarında elektrik ve oksijen aktarımı için dikey veya yatay olarak birbirine bitişik olmalı. Çapraz modüller birbiri ile bağlantılı olmuyor ve ana üsten ayrı olarak değerlendiriliyor.
Jeneratörlerimiz de elektriği üsse aktarmak için bir temas noktası gerektiriyor. Fakat oksijene kıyasla elektrik aktarımı için alternatif bir seçeneğimiz var. Elektrik kabloları. Kablolar ile elektriği üsse ulaştırmamız ve tüm modüllere enerji sağlamamız mümkün oluyor. Böylece jeneratörleri adeta bir santral gibi belli bir alanda toplamak ve kablolar ile iletim sağlamak tercih edilebilir.
Elektrik üretmek için biyoyakıt jeneratörünün yanı sıra, rüzgar türbini, güneş panelleri, radyoaktif bozulma jeneratörü gibi elektrik üretim seçeneklerimiz de bulunuyor. Biyoyakıt jeneratörü ile radyoaktif bozulma jeneratörü sabit miktarda enerji üretirken bu durum rüzgar türbinleri ve solar panellerde farklılık gösteriyor.
Rüzgar türbinleri normal hava koşullarında az miktarda, fırtınalı havalarda daha fazla miktarda elektrik sağlıyor. Solar paneller ise sadece gündüz elektrik üretiyor. Enerji üretim sistemimizi doğa koşullarına göre planlayarak karma bir sistem kurmak düşünülebilir.
Geniş üs alanları yaratmak için boş modüllerin yanı sıra bize oyun başında verilen oksijen modülü gibi çeşitli ihtiyaçlar için üretip üsse ekleyebileceğimiz özel modüller de bulunuyor. Depolama modülleri, tarım modülü, kimya modülü, sağlık modülü gibi ileri düzey üretimler yapabileceğimiz bu modüller ile üssü geliştirerek adeta bir uzay merkezine çevirebiliyoruz.
Biraz da Üretim Yapalım
Üssümüz büyüdükçe ihtiyaçlar da artıyor tabi ki. Tüm temel malzemeleri sürekli doğadan toplamak yerine artık onları üretmeye de başlayabiliriz.
Yiyecek ihtiyacı için bahçeler oluşturmak mümkün. Bahçeyi üs dışına yapabileceğimiz gibi özel modül olarak üs içerisine de yerleştirebiliyoruz. Doğada bulduğumuz tohumları hazırladığımız bu bahçelere ekerek, kök ve mantar gibi yiyecek malzemeleri yetiştirebiliyoruz.
Aynı zamanda turuncu meyve ağaçlarını balta ile kesersek, belirli bir şans ile bize ağaç tohumu verebiliyor. Bu tohumları da üssümüzün yakınına bir meyve ağacı ormanı oluşturmak için kullanabiliriz.
Su sağlamak için yağmur suyu toplama sistemi bulunuyor. Bu sistemi kurduğumuzda her yağmur yağışında belirli bir miktar su toplanıyor ve uğrayıp şişe şişe alabiliyorsunuz.
Yağmur suyu toplama sisteminin üsse entegre edilebilen bir versiyonu da mevcut. Toplama sistemine ek olarak bir su depolama modülü de yaptığımızda, yağmur suyu toplama sisteminden gelen su direk depolama modülüne aktarılıyor ve üs içerisindeki bahçelere otomatik su sağlanmış oluyor. Bu da tarım sistemini tamamen otomasyon haline getirdiği için yiyecek ve su üretimi açısında büyük kolaylık yaratıyor.
Araştırma ve Geliştirme
Oyunumuzda, hayatta kalma ve üs kurma oyunlarının en keyifli özelliklerinden biri olan araştırma ve geliştirme sistemi de mevcut.
Gezegen yüzeyinde nadir bulunan “Artifact” isimli garip küp bloklarını alıp, üssümüze kurduğumuz araştırma laboratuvarı ile analiz ederek araştırma puanı kazanabiliyoruz. Bu araştırma puanlarını da yeni özellikler, yeni modüller, yeni araç gereç ve teknolojiler açmak için kullanabiliyoruz.
Her yeni araştırma seçeneği sağladığı faydaya göre 5-20 arasında araştırma puanı istiyor. Puanlarımızı oyun tarzımıza göre öncelikle hangi tür araştırmalara harcayacağımız konusunda planlamamız da bu açıdan önemli.
Purrtainium ve Parlak Kristal
Oyunda değerli olan ve nadir bulunan 2 önemli kaynak mevcut. Bunlar Purrtainium cevheri ve Parlak Kristal.
Bu kaynaklar oyundaki ileri düzey yapılar ve araç gereçler için gerekli. Aynı zamanda gezegenden ayrılmak için inşa edeceğimiz kaçış roketinin parçalarının yapımında da kullanılıyor. Dolayısıyla bu kaynakları mutlaka bulup toplamalıyız.
Bu iki nadir kaynak çoğunlukla volkanik alanlarda bulunabiliyor. Volkanik alanlar da genellikle uzay mekiği ile indiğimiz bölgenin biraz uzağında oluyor. Bu kaynakları bulmaya gitmeden önce iyi hazırlık yapmamız önemli.
Uzun ve zorlu yolculuk olacağı için oksijen ve yiyecek gerekecek. Yol için bol bol yiyecek hazırlamak ve oksijen için de yedek oksijen tüpleri üreterek yola çıkmak mantıklı olacaktır.
Peki Yürüyerek mi Gideceğiz?
Tabi ki tüm bu uzun mesafeyi yürüyerek gitmek zor olabilir. Bu yüzden bir araç olsa fena olmazdı değil mi?
Buggie 4 tekerlekli ve seri hareket eden keşif aracı niteliğinde bir araç. Kendine ait bir eşya yükleme haznesi yok fakat arkasına eşya taşımak için römorklar takılabiliyor. Kaynak taşımak ve gezegeni keşfetmek için ideal.
Dozer ise güçlü ve biraz ağır hareket eden bir araç. Ön bölümünde kaynakları parçalayarak toplayabilen bir öğütücü mevcut. Tüm kaynakları araçtan inmeden toplayabiliyoruz. Topladığımız kaynaklar da aracın kendi haznesine aktarılıyor. Aynı zamanda Dozer’in en önemli özelliği basınçlı kabini olması. Aracın şarjı olduğu müddetçe araç içinde oksijen sorunumuz olmuyor. Bu da daha rahat ve uzun bir kaynak toplama süreci sağlayabiliyor.
Bu araçların üretimi garaj modülü ile yapılabiliyor. Aynı şekilde garaj modülü araçların tamiri ve şarj edilmesi için de kullanılıyor. Garaj modülünü üsse bitişik yapabileceğimiz gibi daha rahat araç kullanımı açısından alan yaratmak için biraz uzağa yaparak elektrik kabloları ile de bağlayabiliyoruz.
Sanırım Burada Yalnız Değiliz!
Yabancı bir gezegende sadece doğa ve uzay koşulları ile baş edeceğimizi sanıyorsak yanılıyoruz. Gezegende yaşayan farklı yaşam formları da var.
Görünüş olarak tatlı olan ama özünde saldırgan olan bu yaratıklar yaklaştığımızda bize zarar veriyorlar. Dolayısıyla ya kaçmalı ya da onları etkisiz hale getirmeliyiz.
Bu yaşam formları seyahat ettiğimiz bölgelere göre de farklılık gösteriyor. Genel toprak veya çöl ortamında farklı yaşam formları, volkanik bölgelerde farklı yaşam formlarına rastlamak mümkün.
Aynı zamanda bu yaratıkları etkisiz hale getirdiğimizde yaratığın türüne göre belirli kaynakları düşürme ihtimali de var.
Sonuç
Mewnbase benim çok keyifli zamanlar geçirmemi sağlayan ve zaman zaman açıp tekrar tekrar oynadığım eğlenceli bir oyun. Tatlı grafikleri ve yeterli seviyedeki hayatta kalma unsurları ile keşif ve üretim deneyimini gayet güzel yaşatıyor.
Oyunda daha keşfedeceğiniz bir çok teknoloji, araç gereç ve özellik olduğunu da belirteyim. Ayrıca görev modunun dışında tüm teknolojilerin açık olduğu ve sınırsız kaynak ile daha az zorlayıcı olan bir yaratıcı mod seçeneği de mevcut.
Uzay üssünden mırlama sesleri geliyor, ben gidip bir bakayım. Keyifli oyunlar. Meaaoouvv.
Değerlendirme
Artılar
+ Renkli ve tatlı grafikler
+ Hayatta kalma unsurları dozunda
+ Modüller ile sınırsız inşa seçeneği
+ Araştırma ve üretim keyfini yaşatıyor
Eksiler
- Oyun süresi biraz kısa diyebiliriz
- Daha fazla bölge çeşitliliği olsa fena olmaz
- Güzel bir hikaye modu olsa tadından yenmez
-
Grafikler
-
Hikaye
-
Kontroller
-
Oynanış
-
Ses&Müzik